inici | mapa web | contacte | avis legal | castellà | català 

Publicacions


Posidònia, quatre mirades,ofereix quatre punts de vista envers el tema de la posidonia des d´una perspectiva interdisciplinària.

portada

La mirada científica ha anat a càrrec de Jorge Terrados, Doctor en Biologia i investigador de l´IMEDEA, que en el seu article de divulgació Posidonia oceanica, l´herba del déu del mar, ens acosta, amb un llenguatge clar i precís, a la morfologia de la posidònia i al seu hàbitat. També repassa els usos que n´ha fet l´home al llarg del temps i els beneficis que aporta a la natura i, en conseqüència, a la societat actual. Finalment, reflexiona sobre la necessitat de prendre mesures de protecció que garanteixin la supervivència d´aquesta planta endèmica de la Mediterrània i ens poposa una bibliografia bàsica que ens permetrà ampliar els nostres coneixements sobre el tema.

La mirada pedagògica és un projecte didàctic que Maria Àngels Moyà ha titulat Una passa endavant. Es vertebra al voltant de l´exposició Entropies de Toni Moranta i, mitjançant activitats de les àrees de Llengua (expressió oral, lectura i expressió escrita), Expressió Plàstica i Coneixement del Medi, acosta l´art i la natura als més petits.

La mirada poètica, Paisatges d´infantesa arran de mar, utilitza la poesia en prosa per evocar els records d´onze personatges, alguns d´ells reals i d´altres imaginaris. Cada poema vol explicar les distintes vivències d´uns adults que un dia foren nins i recuperen la veu de la innocència per translladar-nos a una època llunyana i, en ocasions, dura on bastaba poc per sentir-se satisfet. Els relats són independents però tenen un nexe comú, la posidònia i, d´alguna manera, es van lligant com les baules d´una cadena, perquè cada un d´ells comença amb la frase final de l´anterior.

La mirada artística té dues autories i, per aquest motiu, se´ns mostra des de dues perspectives:

Per una banda, el catàleg de l´exposició Entropies de l´artista Toni Moranta on hi trobam dues experiències amb la posidònia: Les escultures de la sèrie Cosmologies (2006-2008) realitzades amb bolles de posidònia encolades damunt vidre o fusta són peces amb un ordre propi, oposat al caos, que ens parlen de moviment, energia i expansió. Al conjunt de la sèrie Combustions (2010), Toni Moranta treballa aplicant calor sobre una superfície de cartó. Es fa ben palesa la presència de l´atzar i de la improvisació. Les formes ens recorden la morfologia i el cromatisme de les bolles de posidònia i en el procés hi intervé la incertesa. Per això, les obres s´han anat elaborant en funció de l´evolució de l´acte creatiu. De fet, la pròpia acció de cremar se´ns revela com un acte de destrucció. Aquí s´ha construït partint de la fragmentació i del caos. Els quadres resultants són composicions fortuïtes, de jocs entre buit i ple.

Per altra, Jaume Reus, Doctor en Història de l´Art, ens acosta a l´obra de Toni Moranta amb el seu article Ombres d´aire calent. Lentament, ens va submergint en els records d´infantesa, les motivacions primeres, les influències musicals, les opinions d´altres especialistes,... Tot aquest recorregut ens ajuda a descobrir com és Toni Moranta, el significat de la seva obra, quines corrents artístiques han marcat la seva trajectòria,... i quan arribam al final del camí, ens adonam que les paraules són més que paraules perquè traspuen sensibilitat i coneixement, ens sentim amarats d´art.

Imágen del Libro Camp Lledó

Posidònia, quatre mirades.

AUTORES: Jorge Terrados, Jaume Reus, Toni Moranta, Maria Àngels Moyà.
ISBN: 978-84-9379-940-3

50 pàgines en blanc i negre i 38 pàgines en color, tapa blana, enquadernació cosida.

Edició bilingüe català/castellà. Preu: 30€

En editorial: www.vessants.net


Edició electrónica. E-book. Precio: 6€
En el blog: vessantseditorial.blogspot.com