inicio | mapa web | contacto | aviso legal | castellano | catalán 

Exposicions

"Orígens" Obra de: Maria Àngels Moyà i Diego Laranxeira


Orígens és un viatge virtual per universos imaginats que desamaga paisatges imperceptibles amb els sentits i que tan sols es fan visibles a través de l’obra.

Orígens és un exercici d’introspecció que reflexiona, des d’una perspectiva artística, sobre les preguntes que s’ha plantejat l’ésser humà des del principi de la seva existència, tal com ho han fet, al llarg de la història, la filosofia, la física, l’antropologia,... Per aquest motiu, les idees i les paraules de dotze personalitats representatives de distintes disciplines acompanyen els autors al llarg del viatge.

Orígens és un intent d’explorar la fina línia que separa descobriment i creació, perquè qualsevol descobriment científic, abans de demostrar o no la seva validesa, necessita d’un procés de creació dins la ment del pensador. I en tot aquest procés, existeix un punt on científics i artistes coincideixen: la necessitat de transmetre els seus pensaments de tal manera que els que comparteixin amb ells la seva experiència siguin capaços d’emocionar-se de la mateixa manera en què ells s’emocionen davant el fet creatiu. .


corazón

Orígens és un projecte que Diego Laranxeira (fotografia) i Maria Àngels Moyà (poesia) han elaborat conjuntament pel Centre d’Art i Paisatge Camp Lledó. Es tracta d’una sèrie de no-fotografies, fotografies del buit o fotografies del no-res que creen universos imaginaris i irrepetibles. El joc entre llum i ombra ens descobreix galàxies inexistents que podrien ser reals. De cada una de les imatges, neix un poema que, inspirat en els conceptes de la física teòrica i de la cosmologia, va a la recerca d’universos interiors, íntims.


universo

De les dotze imatges que veim, deu no són autèntiques fotografies. De fet, l’artista ni tan sols ha utilitzat cap tipus de càmera. Són fruit de l’experimentació damunt fragments de pel·lícula velada. La tècnica que segueix consta de tres passes: gratar amb un punxó, cremar part de la base i de les tres capes d’emulsió, i entintar amb laca. El control sobre el resultat final és mínim i, per tant, imprevisible. L’obra sorgeig del desequilibri entre la voluntat i l’atzar.


poesia Maria Àngels

La llavor poètica d’Origens la trobam a “Dreceres”, part central del poemari Dreceres entre els malsons i la vigília (2009). Com en aquella ocasió, l’autora reflexiona sobre el sentit de l’existència amb la mirada posada en la bellesa de la teoria de la relativitat, en el desassossec que li provoca la física quàntica i en l’esperança de trobar respostes definitives en la teoria del tot.

Entre fotògraf i poeta s’estableix un diàleg que es fonamenta en un exercici d’alteritat, en el qual l’un es posa a la pell de l’altre, fins aconseguir expressar un mateix concepte utilitzant llenguatges diferents: la imatge i la paraula.


+ informació "Orígens" Maria Àngels Moyà i Diego Laranxeira (pdf)